1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Учредиха инициативен комитет за изграждане паметник на Атанас Буров в Горна Оряховица

IMG 1872Инициативен комитет за изграждане паметник на Атанас Буров в родния му град бе учреден снощи в Горна Оряховица. В състава му влизат общо 13 души. За Съпредседатели на Инициативния комитет бяха избрани председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Членове на Инициативния комитет са още Народният представител Мирослав Петков, заместник-кметовете на Общината Николай Георгиев, Йорданка Кушева и Деница Коева, инж. Клавдия Ганчева-Секретар на Общината, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” Милена Николова, Илия Георгиев-актьор и председател на Управителния съвет на фондация „Достойни българи”, Хараламби Хараламбиев-Управител на офис „Райфайзенбанк” ЕАД Горна Оряховица, Милена Христова-Управител офис „Първа инвестиционна банка” АД Горна Оряховица, Анна Йорданова-Управител офис „Юробанк България” Горна Оряховица, Габриела Георгиева-специалист протокол, реклама и маркетинг в Общината.

IMG 1874

На първата си среща учредителите обсъдиха няколко предложения за място, на което да бъде изграден паметника на Атанас Буров. Предложенията ще бъдат разгледани на експертен съвет. След одобрение от Главния архитект на Общината, избраното място ще бъде предложено за гласуване на сесия на Общинския съвет.

Предстои разкриване на банкова сметка за обслужване целите на Инициативния комитет, която ще бъде оповестена на обществеността.

 

 

A BurovАтанас Буров е роден в Горна Оряховица на 30 януари 1875. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършва право и икономика в Сорбоната в Париж през 1903.

Буров участва в управлението на множество държавни и акционерни дружества и банки.

Още в ранна възраст Буров се включва в дейността на Народната партия и от 1899 година многократно е избиран за народен представител. През 1911-1912 година е подпредседател на Народното събрание, а през 1913 година е министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Стоян Данев. През 1919-1920 година оглавява същото министерство в кабинета на Александър Стамболийски.

След Деветоюнския преврат през 1923 година Буров се включва в Демократическия сговор и, наред с Андрей Ляпчев, оглавява неговото умерено крило. Той е министър на външните работи и изповеданията в трите правителства на Ляпчев (1926-1931).

Като министър на външните работи и вероизповеданията Атанас Буров успява да направи първите пробиви в международната изолация на България след Първата световна война. С безспорния си международен авторитет Атанас Буров има принос в наложения мораториум върху „Репарационния дълг” на България и последващото значително намаление на вноските и срока за изплащането му.

През 1944 г. се включва като министър без портфейл в правителството на Константин Муравиев (2-9 септември 1944), образувано като последен опит да се предотврати нападението на Съветския съюз срещу България.

След Деветосептемврийския преврат Буров е осъден на една година затвор от т.нар. Народен съд. Интерниран е в град Дряново, а за известно време е изпратен в концентрационен лагер край Дулово. През 1951 г. отново е изправен пред Народния съд и получава 20-годишна присъда. Лежи в Шуменския, а след това в Пазарджишкия затвор, където умира на 15 май 1954 г.

Личността му е реабилитирана посмъртно едва през 90-те години на ХХ век. През 1992 г. е създадена Фондация „Атанас Буров” с мисия да съхрани идеите и делото му и да открива и поощрява таланти в областта на банкирането и икономиката сред професионалните среди и младото поколение

Атанас Буров е патрон на Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика в Горна Оряховица. Площади с името на най-известният български банкер, финансист и политик на ХХ век има в София и Горна Оряховица.

През 2000 г. Атанас Буров е удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Горна Оряховица”.

1143 494-KalinHristovВ края на 2011 г. в София бе открит и паметник на Атанас Буров.

Паметникът бе открит от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. На официалната церемония присъстваха народните представители от Великотърновски регион Христо Христов и Мирослав Петков, както и представителна група от община Горна Оряховица, водена от зам. кмета Йорданка Кушева.

Паметникът е изграден в градинката пред БНБ по инициатива на актьора Илия Георгиев, председател на Управителния съвет на фондация „Достойни българи”. Автори са проф. Емил Попов и архитект Петър Стрясков. Паметникът е изграден със съдействието на Столична община и с дарение от Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица