1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Млади хора от 14 града събра Деветата национална младежка среща в Горна Оряховица

DSC 0013Млади хора 14 града от страната се включиха в Деветата национална младежка среща, която бе открита днес. Форумът ще продължи до неделя и ще премине под надслов „Ролята на младите хора в решаване на глобалните проблеми на гражданското общество”. В духа на европейската година за борба с насилието срещу жените, това ще бъде и една от застъпените теми по време на конференцията. Срещата се организира от Сдружение „Горнооряховски младежки парламент”, съвместно с Община Горна Оряховица.

Гости на откриването на младежкия форум бяха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности, здравеопазване и международни връзки” Милена Николова. Градоначалникът приветства младежите с добре дошли. „Общинското ръководство уважава идеите и мнението на младите хора, затова и работим съвместно с тях много добре. Те са наши партньори в много инициативи на Общината”, сподели пред младежите инж. Добромир Добрев. В контекста на европейската година за борба с насилието срещу жени, градоначалникът увери младите хора, че общинското ръководство, води социална политика, в рамките на която, този проблем е обхванат адекватно. Инж. Добрев сподели, че съвсем скоро предстои поредната съвместна инициатива с Горнооряховския младежки парламент, в която младежите ще участват в облагородяването на екопътеките. Младите хора от своя страна отправиха към кмета и към ръководството на Общината молба за съдействие при организирането на брейк фестивал.

Видео обръщение към инж. Добромир Добрев и към гостите на срещата отправи евродепутатът Мария Габриел, в което ги приветства за инициативността и пожела ползотворна работа на срещата. Чрез декларация, която участниците в срещата ще подпишат, младите хора подкрепят инициативата на Мария Габриел и нейните колеги от Европейския парламент за обявяване на Европейска година за борба срещу насилието над жени. „Подкрепяме Националната кампания „Насилието над жени: да отворим очи и нарушим мълчанието”, организирана от Мария Габриел в партньорство с редица други организации. Тази кампания показа капацитет да бъде двигател на засилването на борбата с насилието над жените и за кратко време се превърна в символ на надежда за жените, жертви на насилие”, се казва в текста на декларацията на младежите.

В продължение на три дни участниците Деветата национална младежка среща ще имат възможност да споделят опит не само с домакините, но и с поканените представители на водещи партньори – докторът по генетика от Кеймбридж Калин Василев от TurnovoRUN, д-р Луиза Шахбазян от Фондация „Приложни изследвания и комуникации” – Национален център за безопасен интернет, Мария Брестничка от национална мрежа за децата, Владимир Василев от образователен проект SmartiGraphs, Йоанна Данчева от Smart It Smart – Велико Търново, Лора Костадинова от Европейския информационен офис на евродепутата Ева Паунова, Александър Куманов от Фондация 42.

В срещата участват младежки групи от Варна, Монтана, Павликени, Велико Търново, Свищов, Златица, Силистра, Трявна, Димитровград, Стражица, Шумен, Ловеч, Лясковец, както и представители на домакините от горнооряховски младежки парламент.

По време на срещата участниците ще обсъдят конкретни действия, свързани с предоставените от ЕС възможности за развитие и активиране на младежкия граждански сектор. Ще могат да изразяват идеи, в кои приоритетни области трябва да бъде насочена младежката дейност и кои са ефективните действия. В тридневната среща са предвидени още интересни срещи, тематични дискусии, както и споделяне на опит между младежките организации

Срещата е поредна стъпка за продължаване на започнатия диалог между младежта, местната и централната власт за ролята и мястото на младото поколение в изграждането на просперираща България в рамките на обединена Европа.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица