1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховската болница продължава обновяване на апаратурата с финансова помощ и от Общината

d r AtanasovС нов съвременен апарат работят вече специалистите от отделението „Уши, нос, гърло" в МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. За нуждите на единственото отделение УНГ във великотърновска област, след търг за медицинска апаратура, бе закупен фибро рино фаринго ларингоскоп. Средствата за медицинското оборудване през 2016 г. бяха осигурени от бюджетите на Община Горна Оряховица и на болницата. Стойността на апарата, марка „Оптоник", е 14 хил. лева, като в перспектива той може да се надгражда с допълнителна апаратура като например монитор за по-добра видимост, не само от лекуващия лекар, но и от повече негови колеги или специализанти.

Фибро рино фаринго ларингоскопът е с накрайник, дебел 3 мм и се ползва за преглед и диагностика. „Апаратът щади пациента, тъй като се избягват редица други по-болезнени процедури, за да извършим диагностично заключение. След впръскване на обикновен анестетик, той се вкарва през носа и се прави обстоен преглед. Могат да се установяват ракови образувания в носоглътката, полипи и да се поставят диагнози”, обяснява д-р Атанас Атанасов, който завежда отделението.

Специалистите УНГ в горнооряховската болница най-често лекуват ангини, ринити, възпаление на ушите, често се изваждат и чужди тела от носа, ушите и др. Правят и хирургични интервенции. „Работим най-масово по клиничните пътеки номер 227 и 228, уточнява д-р Атанасов. Средно около 35 до 40 пациенти минават през отделението месечно. От ръководството на болницата и на отделението обмислят да се насочат към детското здравеопазване, по-точно операции на сливиците на децата.

По отношение ваденето на сливиците, оториноларингологът обяснява, че тази тема дълги години е била спорна. „С развитието на имунологията се доказа, че сливиците не са никак безобиден орган в човешкото тяло, а имат важна функция за имунната система. Затова и не трябва да се отстраняват след първата ангина. Но когато например в необичаен сезон - през лятото, едно дете боледува три- четири пъти от тонзилит, когато той стане хроничен, започват да се произвеждат антитела, които се натрупват в определени структури в тялото”, обяснява лекарят. По думите на специалиста, така може да се стигне до ендокардити (възпаление на вътрешния слой на сърцето), ревматизъм, да се натрупват в ставите - раменните, колянните, глезенните или в бъбреците. В тези случаи сливиците трябва задължително да се премахнат. Д-р Атанасов е категоричен, че ангините, особено хроничните, е добре да се лекуват само от специалист УНГ, но много често това правят общопрактикуващите лекари. „Има си стандарти, по които протича лечението – подборът, дозирането и продължителността на антибиотика, обяснява той и уточнява, че терапията често продължава между 7 и 14 дни. Не са редки случаите, когато след назначаване на лечение от неспециалист, след това пациентът пристига в болницата с усложнения- абцеси, оток на ларинкса, отити и др.

С фибро рино фаринго ларингоскопа може да се установи или отхвърли причина за тежко и проблемно хъркане, обяснява още д-р Атанасов. „Хъркането е здравословен проблем и понякога може да причини големи вреди, до намаляване на снабдяването с кислород на мозъчните клетки, дори до смърт по време на сън, обяснява той. „Проблемът може да се разреши с усилията на УНГ- специалист и на пулмолози. Сред причините може да са хипертрофия на сливиците, чуждо тяло, деформации в носната преграда, проблемни зони в носоглътката и др.

Специалистите в горнооряховската болница могат да разрешат този проблем. „Имали сме случаи на пациенти с тежки проблеми в хъркането, които успешно сме решили”, казва още медикът. В случай, че не е по силите на оториноларинголозите, те ще насочат страдащия от такъв проблем към пулмолог или хирург.  

Информацията е предоставена от МБАЛ "Св. Иван Рилски" 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица