1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С атрактивна изложба Историческият музей открива археологическото лято

PlakatНа 6 юни (вторник) от 17.30 ч. в горнооряховския музей ще бъде открита нова експозиция „Тракийската принцеса войн”, с която гостува Регионален исторически музей – Русе. Изложбата съвпада с началото на редовните археологически проучвания на крепост Ряховец, които ще стартират на 7 юни.

         Експонатите от „Тракийската принцеса войн” са намерени в землището на с. Брестовица (Русенско) през 2013 г. Там в Могила №7 е разкрита гробница, в която е намерен скелет на жена, погребана с накитите. Погребението на жена в гробница, заедно с оръжия и накити, е единственото в Северна България. Присъствието й в специално погребално съоръжение говори за нейния висок социален статус сред местната аристокрация. Възможно е принцесата войн да е жрица и прорицателка, с което да е заслужила специалното отношение към нея.

         Изложбата „Тракийската принцеса войн” съдържа сребърни омеговидни висулки и фибула тракийски тип, както и железни предмети – ножче, връх на копие и топчета. Показани са фрагментирана кана, прешлен за вретено, фрагментирани домакински съдове и предмети.

         Експозицията ще остане в Исторически музей – Горна Оряховица до края на летния сезон. В деня на откриването посетителите, които имат интерес към археологическите проучвания на Ряховец, ще имат възможност да научат повече и да поговорят с част от екипа за предстоящите разкопки.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица