1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховчани се поклониха пред паметта на Ботев и загиналите за независимостта на България

DSC 0631С тържествен ритуал пред паметника на Христо Ботев в Горна Оряховица бе отбелязан Деня на Ботев и на загиналите за независимостта на България-2 юни. Много деца, ученици и граждани се събраха в едноименния парк, за да се поклонят пред делото на великия българин.

Честването започна с изпълнение на стихотворения от и за Христо Ботев, изпълнени от Стилян Папазов, Виктория Костова, Християна Василева, Стефан Чукурлиев и Васелена Колева от СУ „Вичо Грънчаров”.

Пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя от името на Председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от Военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; Съюза на ветераните от войните; Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, от политически партии, обществени организации, детски градини,, училища, граждани.

Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Горна Оряховица се сля с този на сирените от цялата страна и така бе отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

След края на тържествения ритуал, децата от група „Червената шапчица” на ДГ „Ален мак” съвсем спонтанно запяха „Тих бял Дунав” и така изпратиха гражданите, дошли да почетата Ботев.

В Горна Оряховица първото отбелязване на Деня на Ботев става през 1887 година. За първи път тържествено е споменато горнооряховското участие в четата на славния воевода. В запазения летопис на Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани – Атанас Чартазанов, Атанас Димитров и Янко Боянов. Четвъртият, Сидер Грънчаров не успява да тръгне с воеводата. Натоварен с трудната мисия да снабди участниците с допълнително оръжие, той не успява да пристигне в уречения ден за заминаване. Закупените пушки предава на четата на Филип Тотю и тръгва с нея. Достига до Врачанския балкан, но загива при битка под връх Мургаш.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица