1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира Археологическо лято - 2017 на крепостта "Ряховец"

2От 07.06.2017 г. стартира археологическото проучване на средновековната крепост „Ряховец” край гр. Горна Оряховица. През 2015 г. обектът получи статут с категория „национално значение“ като след 25 годишно прекъсване, с финансови средствата осигурени от община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки. Проучванията продължават и през 2016 г. с финансиране осигурено от община Горна Оряховица и Министерство на културата. През изминалите два археологически сезона екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриха трите порти, част от крепостната стена, улица, която извежда от западната порта към вътрешността, пещ и жилище от ранната бронзова епоха.

Тази година финансирането е осигурено от община Горна Оряховица, което е в размер на 15 000 лв. и 13 900 лв. от Министерство на културата, като усилията на екипа ще са съсредоточени в разкриването на част от вътрешните терени на крепостта и южното подградие. Очакванията на специалистите са да бъдат открити добре запазени архитектурни структури, както и разнообразен археологически материал, с който да се обогати експозицията на Историческия музей.

През 2016 г. ръководителите на разкопките, заедно с Историческия музей, общината и общинските училища, организираха първата в България „Лятна археологическа школа”. Тя бе проведена в рамките на няколко дена и с участието на близо 30 ученици от 6-ти до 12-ти клас, които се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в проучването на част от миналото на своя град. И през този археологически сезон ще се осъществи лятната археологическа школа. Тя стана реалност благодарение на спонсорство. За разлика от едрият капитал, в лицето на банкова институция и енергийно дружество, които останаха безучастни, няколко представители на дребния бизнес, прегърнаха идеята и дариха на учениците възможност в рамките на няколко седмици да се превърнат в археолози. Сред благодетелите са: „Алексис” ЕООД – Александър Павлов, „Офис Йес” ЕООД – Калин Костов, „Бар Империал” – Анастас Начев, „Сага 2000” – Йордан Манчев, „Пиано Бар - Горна Оряховица” – Ангел Дучев.

Информация: Исторически музей - Горна Оряховица 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица