1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С тънкостите на калиграфията и книгоподвързването продължават семейните съботи в музея

kaligrafia 4Следващите три „Семейни съботи” в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъдат посветени на 295-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на епохалния му труд „История славянобългарская”. В тази връзка на 8, 15 и 22 юли музеят ще запознае своите посетители с историята на първите български книги, с калиграфията или изкуството за тяхното изписване, с особеностите на подвързването и направата на корици.

         Ръководител на работните ателиета за посетители ще бъде Йордан Карастоянов от село Поликраище. Родолюбивият българин от години се занимава с автентични преписи и рисунки на някои от най-известните творби на старобългарски език. От неговите ръце са направени и подвързани едни от последните преписи на „История славянобългарская”, „За буквите” от Черноризец Храбър, „Пространно житие на Константин-Кирил Философ”, „Горски пътник” на Георги Раковски и др.

         Работното време на музея за всички желаещи да участват в „Семейните съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса ще дава възможност на посетителите да участват в творческите ателиета и играта „Загадката на музея”, да разгледат както постоянната експозиция, така и новооткритата изложба „Тракийската принцеса войн”.

Информация и снимки: Исторически музей - Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица