1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

40 деца се включиха тази година в лятната археологическа школа на крепостта „Ряховец”

4IMG 030440 деца се включиха тази година в лятната археологическа школа по време на разкопките на крепостта „Ряховец”. В инициативата участваха ученици от СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров”. Лятната археологическа школа стартира за първи път на крепостта през миналата година. Тогава за по един ден идваха по 10-15 деца, набързо обяснявахме, поработваха малко и им беше много интересно. Затова тази година решихме да доразвием школата и да наградим започнатото, всичко беше много организирано, имахме и спонсори”, споделя археологът от горнооряховския музей Мая Иванова, която е заместник-ръководител на екипа, извършващ разкопките на крепостта „Ряховец”. Проучването на крепостта се извършва под ръководството на Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново.

„Тази година работихме по пет дни с децата от двете училища. Те идваха организирано и се включваха във всички процеси от нашата работа. Миналата година започнахме обучението им за работа с технически средства, с които ние работим-нивелир, металотърсач и сега опреснихме знанията. Учениците се включиха в проучването и с физически труд – копаха, описваха, водиха дневник, някои от тях рисуваха находки. Общо взето децата успяха да се включат в целия процес на чисто научната и на физическата работа, разказа Мая Иванова. Тя изрази надежда, че през следващата година, децата, желаещи да се включат в археологическата школа ще са повече. „Всъщност идеята ни е по някакъв начин да приобщим децата към нашата работа и така те да опознават историята на града си. По този начин, чрез познаването на миналото да помислят по-добре и за бъдещето”, обобщи младата археоложка.

Школата ще продължи в Историческия музей през август, където в рамките на инициативата „Семейни съботи в музея” през целия месец ще се почистват керамичните фрагменти, открити тази година на крепостта. „Ще се опитаме да реставрираме и съдове ако открием нужните части от тях. Инициативата ще бъде доброволческа и смятам че също ще бъде успешна. Миналата година още през първата събота се включиха 40-50 доброволци. Най-малкия доброволец беше на 3 г. а най-възрастния между 40-50 г. Надяваме се и тази година интересът ще продължи”, сподели още Мая Иванова.

През октомври в Историческия музей ще бъде подредена изложба, в която ще бъдат показани откритията от това лято. На изложбата спонсорите на археологическата школа ще бъдат удостоени с грамоти, а децата ще получат дипломи за участието си в разкопките и проучването на крепостта „Ряховец”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица