1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

За единадесети път в Поликраище отбелязаха Празника на плодородието „Ден година храни”

DSC 075019 състава и индивидуални изпълнители от региона се надпяваха и надиграваха на ХІ Празник на плодородието „Ден година храни” в Поликраище. Празникът се организира от НЧ „Развитие -1884“ и кметството в селото.

На откритата сцена в центъра на Поликраище бе подредена и изложба на продукция на местни земеделски производители и пчелари, и на обреден хляб. В експозицията свои продукти и хлябове представиха общо 12 производители. Най-атрактивно аранжираните щандове бяха отличени от организаторите. Гост на празника бе кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

И тази година гостите имаха възможността да опитат от традиционната за Поликраище градинарска чорба, приготвена от майсторите-готвачи Иван Байчев, Тодор Кушев и Зорка Сърнова. 60 литровият казан къкреше от сутринта близо до откритата сцена. „В него има лук, чушки, домати, карфиол, целина, магданоз, картофи, моркови, зелен боб, люти чушки и изобщо всички зеленчуци, които са в градината”, казват майстор-готвачите, но не издават рецептата до край. За по-добър вкус, вместо традиционното фиде, те слагат дребни макаронени изделия. Майсторът на градинарската чорба е Иван Байчев, който от години живее в Унгария. Рецептата научава там от старите български градинари и сега я предава на своите „колеги” Тодор Кушев и Зорка Сърнова.

Празникът на плодородието „Ден година храни“, който селото домакинства за единадесети път, популяризира българските традиции свързани с кулинарната култура - оригиналните български сортови семена и изделия, съчетани в българската обредност с народните танци - ярък израз на националните ни характер и култура. 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица