1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Управителят на МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ настоява за запазване броя на леглата в здравното заведение

d r Ivan IvanovДа се запази броят на болничните легла в три отделения, а да се увеличат леглата в други две отделения на МБАЛ „Свети Иван Рилски“, предлага управителят на стационара д-р Иван Иванов. Предложението той представи на заседанието на Областния съвет по здравеопазване в сряда във връзка с изработката на Областна здравна карта. Предложението е изпратено и до Областния управител проф. Любомира Попова и до директора на РЗИ д-р Евгения Недева.

Предложението е във връзка с изготвянето на Областна здравна карта. Преди дни Националната комисия реши болничните легла в областта да бъдат орязани с 65, без да посочва в кои болнични заведения, но пък даде насоки в кои медицински дейности - офталмология, пулмология и др.

Опасенията на ръководството на горнооряховската болница са, че в случай на съкращаване на част от леглата, това ще наложи и освобождаване на съответните специалисти, понижаване нивото на компетентност в определени отделения и оттук – премахване на 24-дежурства и медицинска грижа. Крайният резултат ще доведе до понижаване качеството на медицинското обслужване за пациентите. В изложението си д-р Иванов настоява, ако се налагат промени в броя на някои видове терапевтични легла, то те трябва да бъдат съобразени с потребностите, тяхната натовареност, направените инвестиции в апаратура, оборудване и персонал, за да не се получат негативни последици за пациентите. „Община Горна Оряховица инвестира през последните години сериозни средства /близо 700 000 лв./ за нова медицинска апаратура и за ремонти в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, като голяма част от тях са насочени конкретно в споменатите по-долу видове легла: очни, хирургични, гастроентерологични и др., пише в изложението си той и се аргументира подробно.

Управителят настоява пулмологичните легла във вътрешните отделения да се увеличат с 5. В момента те са 14, а използваемостта им е 80% / за м.г. 437/, тъй като Горна Оряховица е от градовете с най- замърсен въздух.

От Националната комисия предлагат премахването на т.нар. „непрофилирани“ легла на територията на областта. Такива има в Първо и Трето вътрешно отделения на болницата и те са 10 на брой. „Това са „буферни“ легла, които могат да поемат всички пациенти със заболявания от компетентността на специалисти „Вътрешни болести“, независимо в кое от трите вътрешни отделения са приети, коментира д-р Иванов. „Те са с много висока използваемост и премахването им ще доведе и до съкращаването на тези медици“.

Седемте легла за пациенти с гастроентерологични заболявания, са крайно недостатъчни, сочи анализ на дейността на МБАЛ и управителят настоява да се разкрият нови две. През последните години в болницата има ръст на такива пациенти, а разкриването на нов гастроентрологичен кабинет допринася за използваемостта/ 98% през м.г./. Препоръката на комисията в областната здравна карта да се намалят с 5 леглата в отделенията по Очни болести /които са само две в областта - в МОБАЛ и МБАЛ - Горна Оряховица/, също притесняват ръководството на стационара. В момента леглата са едва 5, като те са с висока използваемост след като се повиши оперативната дейност в отделението. За м.г. броят на преминалите пациенти е 479. Предложението е броят на леглата да се запази. От комисията настояват и за съкращаване на леглата в АГО- дейностите на територията на областта. В горнооряховското отделение обаче, където работят 4-ма акушер-гинеколози, съществува риск при съкращаване на леглата/ 22./, да се освободят специалисти и нивото на компетентност на отделението да падне от 2-ро на 1-во. За м.г. броят на преминалите родилки и пациентки е бил 485 и от ръководството държат броят на леглата да се запази, за да се запази и денонощната грижа.

Хирургичните легла са 10, като през последните години тяхната използваемост е над 70%. Оперативната активност за м.г. е 83% , като броят на оперираните за м.г. е 859. В отделението работят 6 хирурзи, т. е. минимално необходимият екип за съответното 2-ро ниво на компетентност. Намаляване на легла, а оттам и на лекари, би довело до следните две негативни последици – падане на нивото на компетентност и невъзможност за пълноценно обслужване на спешността поради липса на налични специалисти през цялото денонощие, се мотивира д-р Иван Иванов.

Предложението на управителя на МБАЛ бе прието на заседанието на Областният съвет по здравеопазване, като съветът излезе с решение до Националната комисия в областната здравна карта не само да не се съкращава броя на леглата до 880, каквото е предложението, но и да се увеличи до 956 с оглед посочените нужди на лечебните заведения.

Информация: МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица