1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Отвори врати обновената зала „Археология“ в Исторически музей – Горна Оряховица

DSC 0641Археолози, музейни работници, основатели на музейното дело в Горна Оряховица и много гости дойдоха днес в Историческия музей за официалното откриване на зала „Археология“. Новите съоръжения създават благоприятна среда за съхраняване и представяне на движимото културно наследство. В модерната зала за първи път намират място предмети с научна стойност, съхранявани до момента в хранилището на музея. Новата експозиция представя и най-ценните находки от подновените през 2015 г. разкопки на крепостта Ряховец.

Ако има някой истински щастлив днес, това съм аз. Спомням си как напук на тогавашните закони и с помощта на горнооряховската общественост, създадохме този Музей. Щастлив съм да видя, че нашето дело има достойни продължители. Благодаря ви, обърна се към днешните музейни работници основателят на музейното дело Йордан Димитров. В библиотеката на Музея има една книга – читанката на Иван Момчилов от 1859 г. Искам да ви завещая нейното посвещение: „Обичай отечеството си и никога не пожелавай друго отечество освен него”, каза на децата, събрали се в Музея основателят.

Директорът на Музея Пламен Мадемов прочете и вълнуващото послание на още една основателка на музейното дело – 93-годишната Димка Атанасова, която не можа да дойде, но мислено бе със своите наследници.

Трябва да благодаря на изключително много хора, които ни помогнаха – със средства, труд, идеи, каза Пламен Мадемов. Обновяването на залата започна по проект, финансиран от Министерството на културата и дофинансиран от Общината. С неоценимата помощ на Регионалния исторически музей.

Хубаво е да се върне човек в родния си град и да види толкова свои ученици и приятели, които продължават нашето дело. Зад една витрина не стоят само предмети, а много дълга работа на много хора. Ние разказваме приказки, но приказки научни. Доведете децата си и нека те научата тази приказка и нека са горди горноораховчани, приветства гостите научният консултант на разкопките на Ряховец проф. Хитко Вачев.

Гости на откриването бяха и кметът инж. Добромир Добрев, народният представител Явор Божанков, , зам. кметът Йорданка Кушева, главният счетоводител на Общината Даниела Караиванова, археолозите доц. Стефан Чохаджиев и Илиян Петракиев, музейни работници от областта, млади историци.

Специален подарък на Музея направи кметът Добромир Добрев, който дари сребърен сервиз за чай от началото на XX век. Сервизът е принадлежал на инж. Стефан Ковачев – човекът създал кооперация „Виделина”, която в началото на миналия век докарва електричеството в Горна Оряховица.

Сервизът бил предложен на снощния благотворителен търг на „Зонта” във Велико Търново. Наддаването спечелил с над 1000 лева бургаският бизнесмен Десимир Генчев. Той обаче решил, че сервизът трябва да остане в Горна Оряховица и го дарил на кмета, който от своя страна го подари на Музея.

Заедно с обновяването на зала „Алхеология” бе направен и ремонт на Фондохранилището на Музея. Обновяването ще продължи и в другите ни зали. Щастлив съм, че имаме такъв действен, идеен и отдаден на работата си екип, каза Пламен Мадемов.

Заедно с откриването на обновената зала бе дадено началото и на петото по ред издание на летните „Семейни съботи в Музея”. Идеята им – да се запознаят децата на Горна Оряховица с историята чрез забава и игри, става все по-популярна.

Археологическите занимания с деца и семейства са обогатени с нов интерактивен пъзел с магнитни фотоси от теренните проучвания. Чрез него посетителите могат да търсят и сглобяват части от устройството и историята на емблематичната горнооряховска крепост.

Една от атракциите днес беше реплика на древен стан с тежести на повече от 6000 години. С него всички желаещи ще могат да се докоснат и опознаят най-ранните ръчни техники при тъкането.

Организаторите бяха предвидили много изненади за участниците в откриването. Всеки посетител получи като сувенир старинен хрисовул с восъчен печат, а името му бе изписано на ръка от старовремски монах калиграф, в чиято роля се бе превъплатил преписвачът на древни текстове Йордан Караатанасов от Поликраище.

Непосредствено след откриването започна и първото издание на новата лятна музейна игра „Експонатите разказват”. В нея най-добрите търсачи на предмети ще си тръгнат с награди.

Летните занимания за деца и родители ще продължат до 15 септември. Предвидени са нови интересни занимания, творчески ателиета и игри с награди.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица