1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Действащ макет на праисторически вертикален стан показват тази събота в горнооряховския музей

stan muzeyВ предстоящата „Семейна събота” на 11 август ще се проведе последното музейно занимание от поредицата „Езикът на знаците през вековете”. Творческото ателие е посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. За финал специалистите от музея са избрали да запознаят посетителите с работещ макет на праисторически вертикален тъкачен стан.

         Най-ранните станове датират от V-то хилядолетие преди новата ера. Исторически музей – Горна Оряховица притежава интересна колекция от 9 броя праисторически тежести за стан с предписмени знаци, които от месец юни са експонирани в обновената зала „Археология”. Със специално изработени техни копия е направен и макет на стан отпреди 6 000 години.

         Тази събота с мултимедийна презентация ще бъдат представени древните знаци, откривани при археологическите находки, и по-специално колекцията от тежести на музея. След това всеки желаещ ще може да се запознае с устройството и функцията на праисторическия стан и да се включи в демонстрацията по тъкане с конопени конци.

         Поради големия интерес гост на музея отново ще бъде Йордан Карастоянов с неговите действащи макети на древното стенобитно оръдие – балиста. С негова помощ ще бъде организирано ново състезание по стрелба в двора на музея.

         Точно в 10.00 часа по традиция започват любимите игри на най-малките „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.

         Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции, включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица