1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Празничен поздрав на инж. Добромир Добрев по повод Деня на независимостта на България

ing.Dobromir Dobrev 1Уважаеми Госпожи и Господа, 

В цялата страна празнично отбелязваме 110 години от Независимостта на България.

Тя е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Свети 40 мъченици“ в старопрестолно Велико Търново. Българският министър-председател Алексадър Малинов прочита пред събралите се много хора манифест, че нашата родина става независима и политическият факт е налице. Денят е обявен за национален празник, носещ посланията на мира, свободата и националната гордост.

Какво всъщност се е случило? Нека си припомним каква е била България само ден по-рано… Българският Фердинанд Първи не е бил цар, а княз – при това васал на османския султан. В международно правно отношение нашата родина не е съществувала: България не е можела да участва с делегации в конференции и конгреси; нямала е право да слага мито на внасяните стоки; голяма част от железните пътища на наша територия не са били наша собственост; всеки поданик на Велика сила, извършил престъпление, е бил абсолютно недосегаем за българското правосъдие…

         Има и един парадокс! Въпреки тези сериозни проблеми, тогавашна България е в огромен възход – икономически, политически, културен!

        Заради него във вестник „Таймс“ Джеймс Баучер ще ни нарече „мъжествен, работлив, пестелив и упорит народ, показал много качества”!

Заради него голям брой емигранти от Македония, ще тръгнат към по-добро бъдеще за децата си тук – в България!

Заради него 30 години след нашето Освобождение, Европа най-накрая ще признае свободата ни!

Всички знаем, че независимостта е идеал. Тя не е напълно постижима в едно модерно общество. Но смятам, че както преди повече от век, така и днес – да си независим означава сам да избираш пътя си, сам да решаваш за себе си и да носиш отговорност за това. 

Нека да се знае и помни, че държава, основана в далечния VІІ век, преминала през всякакви житейски бури, отново гордо възкръсва за свобода, независимост и развитие. 

Честит Ден на независимостта!

инж. Добромир Добрев

Кмет на Община горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица