1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Високоспециализирана хирургия развиват в Очно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“

d_r_I.Doneva151 пациенти от региона и съседни области са преминали от началото на годината през Отделението по очни болести на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, съобщи д-р Илияна Донева, началник на отделението. За периода са извършени общо 116 хирургични операции, като 87 от тях са големи интервенции за отстраняване на катаракта на окото, а 29 - по-малки. До края на септември извършените операции по клинични пътеки са 35. За сравнение за цялата 2017 година, извършените операции на катаракта са около 100 на брой.

От няколко години приоритет на екипа е развитието на модерна високоспециализирана очна хирургия – операция на катаракта чрез факоемулсификация (ултразвук), поставят се меки вътреочни лещи. От декември 2016 г. в отделението е внедрен нов апарат „Визалис 100“, произведен от немската компания „Цайс“, с който се извършват безболезнено и бързо факоемулсификациите, като цялата процедура трае около 15 минути. Тези интервенции са щадящи за пациента, като средният престой в лечебницата е един ден. Поставянето на изкуствената леща се поема от РЗОК, след това пациентът заплаща лещата.

Отделението по очни болести работи със здравната каса по четири клинични пътеки - оперативни процедури върху придатъците на окото с голям обем и сложност, други операции на очната ябълка с голям обем и сложност, консервативно лечение на глаукома и съдови заболявания на окото и неперфоративни травми и консервативно лечение при инфекции и възпалителни заболявания на окото и придатъците му. Освен това се извършва дейност и по три амбулаторни процедури, в т.ч. оперативно отстраняване на катаракта.

В отделението работят двама лекари със специалност „Очни болести“ и три медицински сестри. То разполага с пет хирургични легла и пет места за краткотраен престой. За текущата година през отделението са преминали пациенти от Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена, Златарица, Трявна, Свищов, Силистра и Русе, допълни д-р Донева.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица