1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Измерват костна плътност в отделението по образна диагностика на МБАЛ „Св. Иван Рилски“

45206638 358317528245558 6745870502058786816 n153-ма души са посетили Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, за да им бъде измерена костната плътност. Медицинската услуга бе въведена в лечебното заведение в края на август и интересът към нея е голям. „Методът за изследване чрез компютърен томограф на костната плътност дава много по-бързи и точни резултати, а облъчването при него е много по-малко“, коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ е втората болница в страната, в която се прилага този метод. Чрез него се провежда ефективна профилактика на остеопорозата, която е третото по значимост социално заболяване в света.

Първичната остеопороза е масовата и най-често засяга жените в менопауза, тъй като организмът спира да произвежда хормона естроген. Остеопорозата е известна още и като „тиха епидемия“, тъй като не е съпроводена с болки и може да не бъде забелязана с години. Първите счупвания настъпват около 60-65- годишна възраст, в областта на гръбначните прешлени. На голям риск са подложени възрастните хора, чиито кости са тънки и чупливи и в случай на падане и травма (най- вече се чупи шийката на бедрената кост), те се залежават трайно и развиват неблагоприятни съпътстващи заболявания. В 80% от случаите тези пациенти загиват.

Съвременният метод за изследване на костната плътност със скенер, не се поема от здравната каса и всеки пациент сам заплаща изследването, уточняват от МБАЛ.

До края на октомври за пациентите болницата пусна промоционална цена на изследването от 40 лева, като от утре желаещите ще заплащат такса по утвърдения от лечебното заведение ценоразпис. Цената му обаче остава достъпна за желаещите, тъй като то ще струва едва с 10 лева повече - 50 лева.

Информация и снимки: МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица