1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добромир Добрев: През 2018 г. реализирахме това, което започнахме преди четири години

ing.Dobromir Dobrev 1Краят на годината е време за равносметка. Каква беше годината на Горна Оряховица през очите на кмета инж. Добромир Добрев.

Инж. Добрев, в началото на 2018-та казахте, че през годината предстои много работа. Така ли беше и какво се направи?

Да, годината наистина беше динамична и с много работа. През 2018 г. завършихме много от това, което започнахме преди 4 години. Приключи проектът за градска среда и Горна Оряховица вече има обновен център и парк „Детски кът“, направихме цялостна реконструкция на ул. „Иван Момчилов“, което е много важно за индустриалната зона, завършихме обектите по проекта за образователна инфраструктура, имаме и 11 завършени санирани блока. Открихме сградата на приюта, част от персонала вече е назначен и предстои разкриване на социалната услуга. Надяваме се в началото на следващата година приютът да приеме и първите потребители. По проект реконструираме сградата на дирекция „Социално подпомагане“, по „Красива България“ правим ремонт на отделения в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. От тази година в болницата работи и Компютърен томограф от последно поколение. Скенерът е най-модерният в областта и горнооряховската болница има сключен договор с РЗОК за извършване на високоспециализирани изследвания на пациентите. Има закупена и друга апартура, необходима за точната диагностика и правилното лечение на пациентите. Като цяло за последните четири години в болницата от Община Горна Оряховица са отпуснати над 300 хил. лв.

Оценката за нашата работа дойде в края на годината с отличието „Кмет на годината“ и то още повече ме задължава и мотивира за бъдещи успешни проекти в полза на гражданите на общината.

В много отношения годината е успешна, какво обаче не можахте да решите?

Нерешен проблем е инфраструктурата – и като средства и като възможности. Трябва да се направи още много по въпроса с подобряването й. Този проблем обаче не се решава за една година и той не е само на нашата община. Все пак през годината беше направен частичен текущ ремонт на улици в Горна Оряховица, в които наистина имаше много лоши участъци. Такива ремонти се направиха по улиците „П. Р. Славейков“, „Хр. Смирненски“, „Цар Освободител“, „Вичо Грънчаров“, „Панайот Цвикев“, „Патриарх Евтимий“, „Родопи“, „Съединение“, „Козлодуй“ и още други. Частични текущи ремонти имаше и в населените места – Горски горен и Горски долен Тръмбеш, Крушето, Паисий, Писарево, правда, Стрелец, Янтра, във Върбица, където пък състоянието на общинския път беше много лошо.

През отоплителния сезон отново стана актуален проблема с мръсния въздух в Горна Оряховица. Общината имаше проектна готовност, кандидатства за финансиране, но остана извън програмата. Какво се случи?

Да, парадоксалното в този случай е, че един от градовете с най-мръсен въздух, който напоследък се цитира в новинарските емисии, беше изключен от финансирането на Оперативна програма „Околна среда“. Точно затова съм подал жалба в Софийски административен съд срещу Решение на Комитета за наблюдение по ОП „Околна среда“.

Има ли ръст в строителството в общината?

Да, има ръст в строителството, има и инвеститорски интерес. Над 80 разрешения за строеж са издадени от началото на годината от Община Горна Оряховица. Над 50 обекта пък са въведени в експлоатация. Тук ще спомена, че е издадено строително разрешение за изграждане на свръхмодерна навигационна система на летището. Това ще е една много голяма инвестиция. Разрешения има и за изграждане на складове, ремонтни халета, газификация на сгради, гаражи, жилищни сгради не само в Горна Оряховица, но и в населените места, за стопански постройки, преустройство на помещения и др. Като цяло има доста голямо раздвижване. Издаваме все повече разрешения за строеж, което говори, че в общината са създадени добри условия за инвестиции и за строителство.

Какви са очакванията ви за 2019 г. ?

Продължаваме да работим. Много неща сме предвидили да направим и през следващата година. Продължаваме със санирането на блоковете, подготвяме се с проекти за ремонт на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, за крепостта Ряховец. Продължаваме според финансовите възможности да работим и по инфраструктурата в общината.

Като цяло 2019 г. ще бъде отново много динамична година. Затова си пожелавам да бъдем здрави, да имаме сили за новите предизвикателства и в края й да се поздравим с успех.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица