1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горна Оряховица домакинства кръгла маса, посветена на Атанас Буров

DSC 0014Кръгла маса „Атанас Буров – достойният българин“ събра в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ и ученици от горнооряховски училища. Днешният ден не е случайно избран, тъй като утре ще бъде открит паметник на почетния гражданин на Горна Оряховица, блестящ български банкер, дипломат и политик, признат за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на XX век.

Събитието се организира от Инициативен комитет Атанас Буров със съдействието на Община Горна Оряховица.

В кръглата маса взеха участие Николай Увалиев – журналист, писател и родственик на Атанас Буров, историкът доц. Жоро Цветков и проф. Нено Неделчев – езиковед.

Николай Увалиев е автор биографичната книга „Вековете на Атанас Буров“. В нея известният горнооряховчанин е представен като широкоскроена и богата личност, която се намесва във важен момент в история на България. От 1999 година досега писателят Николай Увалиев изцяло се е посветил на Първата социална мрежа на българите по света „Паметта на българите“, на която той е управител и редактор. Девизът на Национална мрежата е „Където и да си, българин бъди!“ и има за цел да обединява многобройните български общности, живеещи в различни територии по пътя на предците им. Доц. Жоро Цветков и проф. Нено Неделчев, представят най - точните исторически данни и факти в издания за Атанас Буров.

Учениците бяха запознати и с „Книга на древните Бълг – арии“. На 29 май, когато Горна Оряховица празнува, на пл. "Георги Измирлиев" официално ще бъде открит паметник на Атанас Буров. 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица