1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Три жилищни блока в Горна Оряховица ще бъдат санирани по проект, финансиран от ОП „Региони в растеж“

DSC 0021Три жилищни блока ще променят своя облик в рамките на проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица”. Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Информация за предстоящото саниране на трите блока бе оповестена днес на среща с медиите от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и ръководителя на проекта инж. Ивайло Обрешков. В екипа, който ще управлява проекта влизат още инж. Искра Суванджиева, която ще упражнява инвеститорски контрол, Ваня Петкова – технически сътрудник, Иванка Стайкова – счетоводител и Йоана Петкова – специалист Обществени поръчки.

Договорът между Министерство на регионалното развитие и благоустройството в качеството му на управляващ орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и Община Горна Оряховица в качеството на бенефициент по проекта бе подписан на 14 май 2019 г. Общата стойност на проекта е 1 724 239 лв., от които 85 % ще бъдат осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто са национално финансиране от републиканския бюджет.

По проекта ще бъде направена енергийно ефективна реконструкция на жилищни кооперации на ул. „Росица“ №2, 4, 6, 8, където са 32 апартамента; на ул. „Камчия“ №4, 6, 8 – с 24 апартамента и на ул. „Генерал Скобелев“ №6, 8, в която има 6 апартамента. Реконструкцията включва топлоизолиране на подова конструкция, външни стени, и покрив; подмяна на дограма и др. прозрачни ограждащи елементи; подмяна на осветителни тела в общите части; изграждане на мълниезащитна инсталация; подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами. На жилищните блокове ще бъдат освежени и стълбищните клетки и ще се осигури достъпна среда до входовете на сградите. Общо 13 сдружения са кандидатствали за саниране по ОП „Региони в растеж“, но парите стигат само за първите три. Останалите 10 остават да чакат, ако от някъде евентуално останат излишни средства, които да бъдат прехвърлени към Горна Оряховица.

С реализирането на проекта ще се повиши енергийната ефективност на сградите, а 62 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление, като ще се подобри и жизнената им среда. Ще се подобри жилищната инфраструктура, а облика на града ще продължи да се променя.

В момента върви процедура за избор на изпълнител, а подадените оферти са 17. Очаква се комисията по избора да приключи до месец и ако няма обжалвания, ремонтните дейности могат да започнат в края на юли или началото на август.

Припомняме, че по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Горна Оряховица бяха санирани 14 панелни блока.

 

Прикачени файлове:
ФайлКачилРазмерПоследна промяна
Изтегляне на файла (informacia_po_proekta.doc)Информация за проектаВръзки с обществеността92 Kb21.06.2019 12:49

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица