1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добрев: Съединението е урок, че ако работим заедно, можем да постигнем още много

ing.Dobromir Dobrev modifiedУважаеми съграждани,

6 септември е – честваме българското Съединение! 134 години са минали оттогава, но това дело продължава да е без аналог в нашата история.

За да разберем стореното на 6 септември 1885, трябва да надникнем в ума и в сърцето на българина от онази епоха. Събитията предполагат дързост, разум и себеотрицание на много сънародници.

Не 100, не 200 – а 500 са годините в робство! Те трупат в съзнанието страх и отчаяние, задушават всеки вик за справедливост, убивайки най-ценното – надеждата. Въпреки тази страшна тежест българският народ се възражда – той последва водачите си и рамо до рамо с руските войници воюва за свободата си. Санстефанският договор събира българите от Мизия, Тракия и Македония в една свободна България.

Щастието на нашия изстрадал народ обаче трае само няколко месеца. След това силните в Европа преосмислят подписаното по-рано и разкъсват родината ни на парчета. Свободата остава да грее само на север от Балкана под името Княжество България. С отрязани криле, лишена от международна подкрепа, не за 500, а само за 7 години България разбира, че е сама!

И тогава – през септември 1885, по думите на Данаил Николаев, българският политически елит „проявява нечувана дързост“ като обявява Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Правителство, княз и народ – без предварителна международна подготовка и най-вече в пълно политическо съгласие – отричат стореното срещу нас в Берлин. Това Съединение е дръзко, повсеместно, светкавично и най-важното – чисто българско! То не е отчаяно и лекомислено, а напротив – добре организирано.

Майор Данаил Николаев и водените от него войници се заклеват под Горнооряховското бойно знаме – светиня, която е запазена още от Априлската епопея. Решителността и организацията спомагат за успеха на делото по мирен път. Но още същата година младата българска армия е принудена да защити Съединението с победа в Сръбско-българската война…

Затова днес, в този паметен ден, ние честваме дързостта и вярата в собствените сили, смелостта и волята да не се примиряваме, а да воюваме срещу несправедливостта!

Българското Съединение е урок, че колкото и малка да изглежда една страна, дори един град като нашия – ако оставим настрана дребните противоречия и работим заедно, можем да постигнем още много! 

Честито Съединение!

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица