1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Експозиция

ЕКСПОЗИЦИЯ

Исторически музей – Горна Оряховица съхранява историческото наследство на града и региона, обособено в шест раздела – Археология, Етнография, Възраждане, Учебно дело, Националноосвободителни борби и Стар градски бит. В първата част на постоянната експозиция са показани артефакти от двете неолитни селища край града, крепостта Ряховец и село Янтра. Акцентът в нея е голямата колекция от средновековни накити, сред които се открояват сребърни и позлатени прочелници – интересни и рядко откривани украшения за глава.

2.1

 

В раздел Възраждане са представени образци на дърворезбарското и иконописното изкуство от XIX век, дело на тревненски майстори, и част от олтара на най-старата църква в града. Посетителят може да се запознае с различните занаяти и основния поминък  на ряховчани – търговията. Учебното дело е показано в запазени предмети, документи и снимки, свързани с неговата история, започваща от първите килийни и класни школа в града.

2.2

 

Важно място в експозицията заемат националноосвободителните борби на българския народ и най-вече участието на Горна Оряховица в Априлското въстание като столица на Първи революционен окръг. Освен запазените оръжия, фотографии и вещи на местните революционери, музеят показна и копие на Горнооряховското бойно знаме. Ушито за въстаниците през 1876 г., то се превръща неизменен свидетел и участник на едни от най-важните събития, свързани с войните за национално освобождение и обединение на българския народ в края на ХIХ век. Пленено заедно с водачите на бунта в Горна Оряховица, година по-късно знамето предвожда опълченците на Шипка, в него се заклеват войниците на майор Данаил Николаев преди Съединението, под него умират героите от Сръбско-българската война през 1885 г.

2.3

 

В разделите Етнография и Стар градски бит е показано традиционното българско облекло на населението в Централна Северна България, датирано от края на XIX век, началото на ХХ век. В експозицията е представен преходът от селско към градско (европейско) облекло – мъжко и дамско, всекидневно и празнично. Също така са изложени аксесоари, украшения и предмети на ювелирното изкуство от епохата. Специално място заемат възстановените в духа на своето време „Модерна дрехарница“ на Елена Семерджиева и част от главната улица на Горна Оряховица в началото на ХХ век.

2.4

В лапидариума на Исторически музей – Горна Оряховица са експонирани две надгробни плочи от римската епоха открити по време на строителни дейности. Едната от тях представлява съчетание от сцена „погребално угощение“ и принадлежи на жена (Хосия Ф. Абаскант). Датирана е след средата на II до края на III век., от доломитизиран варовик с изписан двуезичен надпис (на латински и старогръцки език). Експонирани са още няколко паметници от същата епоха – надгробна плоча на Тиберий Клавдий Нигер, ара с посветителен надпис, издигната в чест на Зевс, два жертвени камъка с букрании (бичи глави) и каменно съоръжение за производство на вино.

2.5

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица