1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

КЪЩА МУЗЕЙ „АСЕН РАЗЦВЕТНИКОВ“ СЕЛО ДРАГАНОВО

КЪЩА МУЗЕЙ „АСЕН РАЗЦВЕТНИКОВ“ СЕЛО ДРАГАНОВО

6.1

 

Родната къща на поета Асен Разцветников в село Драганово (община Горна Оряховица) е реставрирана през 1986 година. На следващата година в чест на 90-та му годишнина е открита експозиция, съдържаща лични вещи, книги с негов автограф, преводи на Гьоте, Молиер, Омир и други от руски, френски, немски и старогръцки език, документи и писма, разказващи за живота и творчеството му.

Драганово, родното място на Асен Разцветников, е село на градинари и поети. Всеки, който посети това място, разпита за историята на селището и разбере вълшебството на природата, ще усети извора на магията в неговото творчество. Хората тук от край време се занимават със земеделие и животновъдство, но се отличават с буден и предприемчив дух. В селото през 1897 година (когато поетът е роден – 2 ноември 1897 г.) за пръв път в България се изпълнява Интернационала. Драганово е родно място и на известните писатели – Камен Зидаров и Владимир Русалиев.

Експозицията е разположена в седем зали на 250 кв.м. площ. Около къщата има голяма градина с цветни алеи и плодови дръвчета, напомнящи псевдонима му „Разцветников“. В дворното пространство е организирана етнографска сбирка.

6.2

 

През месец ноември всяка четна година тук се провежда общински детски празник под надслов „Събуди се ясно слънце“. Освен постоянна експозиция и провежданите празници музеят използва и редица други форми за популяризиране на богатата традиционна култура на населението от региона: конкурси, презентации, видеофилми и клипове с празници и обичаи.

6.3

 

Къща музей „Асен Разцветников” се намира в с. Драганово на ул. „Асен Разцветников” № 1.

РАБОТНО ВРЕМЕ за посетители:

понеделник, сряда и петък

8.30 – 17.00 часа

 

ВХОДНА ТАКСА:

деца до 7 години, лица със специални потребности – безплатно

ученици, студенти, пенсионери – 1.00 лев

възрастни – 2.00 лева

беседа – 5.00 лева

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица