1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Започна цялостен ремонт на път ІІ-53 в участъка Поликраище - Първомайци – Горна Оряховица

DSC 0022Започна цялостната рехабилитация на път ІІ-53 в участъка Поликраище - Първомайци – Горна Оряховица. Път ІІ-53 е единствената връзка между Великотърновска и Сливенска област, пропускаща тежко автомобилно движение. Това е път с голяма социалната значимост по направлението от път I-5, през път I-4, към прохода „Вратник“ и Южна България.

Обща дължина на участъка 6,289 км.

Към момента път ІІ-53 в участъка от км 0+000 до км 6+289 Поликраище – Първомайци – Горна Оряховица е с влошени експлоатационни и технически характеристики. Има пукнатини, разрушения и слягания и компрометирано отводняване. Постоянните ремонти, извършвани от Областно пътно управление – Велико Търново по програмата за текущ ремонт и поддържане са с краткотраен ефект. Затова е необходимо да се направи основен ремонт в този участък, който обхваща пътя от разклона Велико Търново – Русе в Поликраище до табелата на Горна Оряховица. Общата стойност на ремонта съгласно заданието възлиза на 3 201 818 лв. с ДДС. Възложител е Агенция „Пътна инфраструктура“, а изпълнител – „Пътни строежи - Велико Търново“.

Ремонтът ще започне с премахване на най-компрометираните участъци, за да може да се положи изравнителен пласт от биндер и след това пътноизносваща смес. Ще се оформят и изчистят канавките и ще се положи маркировка, информира Димитър Монов, технически ръководител на обекта. Съгласно заданието ремонтът трябва да бъде завършен до 30 септември. Докато траят ремонтните дейности, пътният участък няма да бъде затварян напълно, а автомобилите ще се пропускат поетапно, а при нужда движението ще се осъществява в едното платно.

Това е най-натовареният второкласен път в цялата област Велико Търново – за денонощие оттук минават над 7 хил. автомобила и доста тежкотоварни. Затова е и толкова компрометиран. Откакто е направен, никой не помни да е имало цялостен ремонт. Очакваме сега да стане хубав път, който да поема трафика, коментира кметът на Първомайци Ясен Янков. И според кмета на Поликраище Марин Тодоранов пътят не е ремонтиран изцяло от десетилетия. Той изрази надежда, че изпълнителят ще предвиди сроковете си така, че ремонтът по центъра в Поликраище да бъде отложен за след юли, тъй като тогава е празника на селото.

Началото на ремонтните дейности инспектира и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. След като приключи рехабилитацията на участъка жителите на двете населени места ще имат чисто нов път. Да, нещата се забавиха, но трябваше да стиковаме всичко. И още веднъж искам да подчертая, че тук не става въпрос за изкърпване, а за полагане на изцяло нова настилка, коментира инж. Добрев.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица