1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

с. Паисий

 

Снежана Иванова Велкова        тел: 06166 / 2 660-кметство

 Село Паисий се намира на 30 км североизточно от гр. Горна Оряховица. Разположено в малка котловина между селата Стрелец, Сушица, Лозен и Виноград.

Край него има следи от тракийски и римски селища ("Старо селище"), както и следи от римски път. Поради наличието на много гори и надморската височина през лятото въздухът е прохладен и свеж. Двата микроязовира ("Голям извор" и "Щирковото") дават възможност за спортен и стопански риболов.

Старото наименование на селото е Арнаути - тук са живеели арнаути, работници на бея от село Нова Върбовка. След Освобождението се заселват много семейства от Еленско, Килифаревско, Тревненско, Дряновско, поради което названията на някои фамилии се определяли от имената на селищата от тези краища (Банари, Тревненски, Дряновски и т.н.). С указ 07/23.05.1934г. селото е преименувано на с. Паисий, околия Горна Оряховица.

Веднага след заселването си 40 семейства построяват в един двор училище и църква. Днес в училищната сграда е кметството, а построеното през 1936 г. училище с читалищен киносалон е в североизточната част на селището. През 70-те години училището е закрито, децата са учили в интернати в селата Горски Сеновец, Виноград, Сушица, а сградата са стопанисвали военните. През 2000-та година общината възстановява собствеността си върху нея. През 1996/97 учебна година е открита слята паралелка, която през 2000 г. е закрита. Децата пътуват с осигурен от Община Горна Оряховица превоз до училището и детската градина в с. Стрелец.

Към читалището е имало библиотека, театрален и танцов самодейни колективи. Преди масовото преселване към градовете населението е било 872 души. При преброяването през 2001 г. то е 210.

С указ 165/19.07.2001 г. селото е прехвърлено от Община Стражица към Община Горна Оряховица след проведен на 4.09.1999 г. референдум. В Горна Оряховица хората решават битовите си, здравни, юридически, транспортни и други проблеми.

Видове територии и начин на ползване Дка Относителен дял
Земеделски територии 8630 68%
Горски територии 2920 23%
Населени места и други урбанизирани територии 568 4%
Водни течения и водни площи 262 2%
- язовири, водоеми, канали 238
Територия за транспорт и инфраструктура 88 1%
- републиканска пътна мрежа 88

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

 • Банер

Комисия за защита

 • Банер

Община приятел на детето

 • Банер

Портал за консултации

Европейско финансиране

Превод

EnglishBulgarianDanishFrenchGermanItalianRussianSpanish

ВАЖНО

Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци в Горна Оряховица Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци на територията на община Горна…

Сигнали за корупция

 • Телефон: 0618 21506
  Е-mail:
  korupcia@g-oryahovica.org

Карта на Горна Оряховица

Качество на атмосферния въздух

 • Банер

Времето в Горна Оряховица