1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Общинското ръководство отбеляза 146-годишнината от рождението на Никола Петров

DSC 0023Кметът на Общината инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Димитър Николов поднесоха венец пред паметника на Никола Петров в едноименния парк. Днес се навършват 146 години от рождението на първия българин световен шампион по класическа борба, спечелил званието „Най-силния човек на ХІХ век”. Венец пред паметника бе поднесен и от Спортен клуб по борба „Локомотив“. Честването уважиха и заместник-кметовете Николай Георгиев, Деница Коева и Пламен Мадемов.

Никола Петров е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 година. Като градинарски работник в Румъния се увлича в борбата и едва 25 годишен – на 20 юли 1898 г. спечелва в Ню Йорк званието Шампион на Америка. През следващата година във Виена става Европейски шампион по класическа борба. На първото световно изложение в Париж през 1900-та година побеждава дотогавашния световен шампион - французина Пол Понс и става Световен шампион – най-силният човек на ХІХ век. Носител е на копринена лента, значка на Почетния легион и награда от 30 хиляди франка.

През 1909 г. е избран за почетен член на Горнооряховското гимнастическо дружество “Юнак”. През 1912 г. е преводач на фронта при щаба на І българска армия. От 1920 до 1922 г. има три срещи с министър председателя на България Александър Стамболийски за обсъждане проблемите на българския спорт. През 1921 г. основава частна школа по борба в столицата, която ръководи и лично обучава в нея младите борци.

На 2 януари 1925 г. твърде млад починал и е погребан след два дни в родния си град Горна Оряховица.

През 1962 г. получава посмъртно званието „заслужил майстор на спорта“. В негова чест от 1963 г. в страната ни започва ежегодно провеждане на международен турнири по класическа борба, като на победителите от 1971 г. се връчва и “Златен пояс на Никола Петров”. 

По случай 100 годишнината от рождението му в Горна Оряховица е издигнат паметник и е построена Спортна зала, носеща неговото име.

Никола Петров е обявен посмъртно за Почетен гражданин на Горна Оряховица.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица