1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Напусна ни Владимир Давидов

Vl.DavidovНа 14 януари 2013 г. на 87-годишна възраст ни напусна краеведът, летописецът и големият приятел на Горна Оряховица Владимир Давидов.

Роден е на 4 март 1925 г. в Горна Оряховица в семейство с осем деца. Потомък е на родолюбив род от времето на Възраждането. Владимир Давидов отрано обиква историята и разгръща широка краеведческа дейност. Близо 70 години описва развитието на родния си град с перо, фотоапарат и камера. Автор е на над 180 публицистични материала в местния и регионалния печат, радио и телевизия. Негово дело са над 40 документални филма, запечатали събитията през последните 40 години на ХХ век. Не напразно Владимир Давидов е наречен от съгражданите си живата история на Горна Оряховица. Сред книгите и публикациите, дело на краеведа са „История на фотографията и киното в Горна Оряховица през ХІХ и ХХ век”; „Пазарите в Горна Оряховица ХІХ-ХХ век”; „Дарителството в Горна Оряховица”; „Бит, празници и обичаи на горнооряховчани през ХІХ и ХХ век”; „Църквите в Горна Оряховица от възникването им”; „Родословие на фамилия Бурови в схеми и кратки биографии”; „Антология песни и стихове за Горна Оряховица от горнооряховски поети” в съставителство с Михаил Михайлов; „Хроника девет века Горна Оряховица” в съавторство с Михаил Михайлов, претърпяла две издания.

Владимир Давидов е дарител е на музеите в Горна Оряховица, Велико Търново, Елена, Лясковец, както и на много училища и читалища от региона. Редовно подпомага детските селища „Киндердорф” в гр. Трявна и с. Дрен.

През 2000 г. Общинският съвет удостоява Владимир Давидов с приз за „Съществен принос в областта на културата на Горна Оряховица”. Шест години по-късно за цялостното му 65-годишно творчество и по повод 80-та му годишнина, Владимир Давидов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Горна Оряховица”.

„Думите отлитат-написаното остава! Нито ден без написан ред! Не се отказвам от нито една дума, написана от мен!” Това е девизът, от който приживе се ръководи Владимир Давидов.

В лицето на Владимир Давидов Горна Оряховица загуби най-добрият, неуморим и ревностен краевед, голям българин, който през целия си живот търси и разпространява светлина.

Поклон пред светлата му памет!

Гражданският ритуал ще състои от 11.30 ч. на 16 януари 2013 година в Ритуалната зала на Гробищен парк Горна Оряховица.

Vladimir DavidoV 16 01 2013

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица