1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Изкуство и спорт събраха под един покрив три горнооряховски художнички

IMG 1616Изложба на три горнооряховски художнички е подредена в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев”. В експозицията са показани творби живопис, графика, пастел и акварел на Мариета Кулова, Валентина Григорова и Симона Стоянова.

Това е първата за 2013 година изложба в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев”. Художничките избраха нестандартен начин да открият експозицията. Преди да разгледа картините, публиката имаше възможността да се наслади на изпълненията на възпитаниците на Общински детски комплекс, момичетата от Балет „Грация”, гимнастичките от Клуб по художествена гимнастика „Етър-Елит” Велико Търново и таекуондистите от клуб „Хемус”.

Трите авторки бяха представени от Тодор Енев, преподавател по изобразително изкуство в ОУ „Иван Вазов”.

Валентина Григорова е завършила живопис в СОУ” Вичо Грънчаров”. Творчество й се отличава с неподражаем стил, цветност и провокативност, които я отличават във всяка изложба.

В някои от картините си художничката умело вплита флорални мотиви. Цветята и зеленината са много характерни за творчеството й. С творбите си художничката нарушава табута, но създава настроение, разбива истини, но гради приятелства. Много от картините й са собственост на частни колекции. През лятото на 2012 г. интерес към творчеството й проявиха специалисти от Московския институт по изкуствата. Валентина Григорова е участвала в редица изложби в страната и чужбина. Много от картините й са собственост на частни колекции.

Мариета Кулова е завършила графика във Великотърновския университет при проф. Хаджитанев – илюстратор на книги и дълго време щатен художник в системата на БДЖ. Въпреки своята заетост, като професионален администратор, тя успява и да рисува и организира изложби. От крехката на външен вид жена блика силна енергия, която проличава и в изкуство, което създава. Картините й са наситени с положителен емоционален заряд в съчетание с уникална художествена прецизност. Творбите, които Мариета Кулова показва в изложбата са основно акварел-любимата й техника. Любовта към акварела е наследила от известния горнооряховски художник Христо Кулов.

Симона Стоянова е завършила Иконография и Педагогика на изобразителното изкуство във Великотърновски университет. Млад художник с индивидуален стил, повлиян от големия художник проф. Мотко Бумов. Прецизните детайли и смесената техника създават уникалност в картините й ги правият привлекателни за голяма част от зрителите, особено за чужденците. Заедно с рисуването, Симона Стоянова умело съчетава работата си като организатор и куратор на изложби в Градска художествена галерия „ Недялко Каранешев”. Част от произведенията на младата художничка вече са собственост на редица частни галерии и колекции както в България така и в чужбина. Не случайно доц. Красимир Русев, преподавател по живопис във ВТУ нарича художничката „Кралицата на гамите”, удивен от начина, по който тя съумява да съчетае прости и съставни цветове в своите картини.

Преди да бъдат експонирани в Горна Оряховица, картините на трите художнички бяха показани на ценителите на изобразителното изкуство във Варна.

Откриването на изложбата уважиха заместник-кметът Йорданка Кушева, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” Милена Николова, колеги и много приятели на трите художнички.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица