1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Кадри от разрушителното земетресение през 1913 г. разтърсиха гостите на фотоизложба

IMG 2538Фотодокументална изложба, показваща кадри от разрушителното земетресение през 1913 г. е подредена в Младежкия дом в Горна Оряховица. Автори на изложбата са Димитър Андонов и Христо Димов. Показаните снимки и пощенски картички са запечатали разрушените църкви, къщи и емблематични сгради за тогавашна Оряховица. Този природен феномен е белязал живота и съдбите на много хора и семейства. 100 години по-късно дано никога не се случва подобно нещо. Дано не природата, а самите ние не предизвикаме метеж, който да остави трайни липси във възпитанието на децата ни и да прекърши съдбата на тези, които са се устремили и работят за напредъка и сполуката на Горна Оряховица, каза при откриване на изложбата заместник-кметът Йорданка Кушева. На откриването присъстваха още директорът на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” Милена Николова, Йордан Димитров, един от основателите на Историческия музей в Горна Оряховица, много приятели на авторите на изложбата.

Датата 1 юни 1913 г. остава в историята като деня на най-страшното природно бедствие, сполетяло Горна Оряховица и оставило своите следи за години напред. В 11.34 ч. земетресение разрушава града и много съседни селища. По мнението на д-р Стайко Стайков, който пряко се е занимавал с проблемите на бедствието, това е една от най-големите земетръсни катастрофи сполетяла България. Магнитутът на труса е около VІІ степен по Рихтер. Максималната интензивност в епицентралната област-Горна Оряховица е ІХ степен по Рихтер, дълбочината на огнището е около 10 км. Зоната на разрушение е била около 1000 кв. км., а трусът е почувстван в цяла България. Нанесените щети са колосални. Разрушени или напълно унищожени са петте църкви в града, хотелите „Централ” и „Прогрес”, новопостроеното читалище, сградата на девическата гимназия, под руините на която загиват няколко ученички. Трусът унищожава десетки магазини и работилници, донесли търговска слава на града. Разрушено е околийското управление, Захарната фабрика. Трусът завърта на 45 градуса паметника на Георги Измирлиев. Според агентите от тогавашното застрахователно дружество „България”, 85 % от сградния фонд в Горна Оряховица е унищожен. В съседните Лясковец и Долна Оряховица пораженията са 55-60 %, а в Търново-50 %.

Картината в Горна Оряховица е апокалиптична, в руините на разрушените сгради загиват 16 човека. В дните от 1 до 13 юни са регистрирани 79 труса. Населението е в паника и от факта, че земята макар и по-слабо, продължава да се люлее месеци след това.

Десет дни по-късно трагедията на местните хора е подсилена от торнадо, което досъбаря покривите и стените на полуразрушените от земетресението къщи. Силата му е било толкова голяма, че на гара Горна Оряховица бурята преобръща 45-тонни вагони. Руините на някогашна процъфтяваща Оряховица задълго ще бъдат визитна картичка на града.

Снимките и пощенските картички, показани във фотоизложбата са дело на Димитър Иванов, Марин Бакърджиев, Симеон Минчев, Ноев и Минчев от Велико Търново, Димитър Варсано и Стефан Балаш от Русе. Експозицията, подредена от Димитър Андонов и Христо Димов, се реализира с подкрепата на Община Горна Оряховица, Младежки дом и фирма „Титан Клинър”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица