1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

560 пациенти са преминали през 2018 г. през отделението по рехабилитация в МБАЛ "Св. Ив. Рилски"

d_r_Biserka_Akivanova560 пациенти са преминали през 2018 г. през Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Броят им нараства в сравнение с предходните две години, когато са били съответно 524 ( 2016 г.) и 536 (2017 г.). Информацията съобщи д-р Бисерка Акиванова, началник на отделението.

Отделно още 600 болни без противопоказания за такива процедури от други отделения са били консултирани и за миналата година. През ОФРМ са били обслужвани и пациенти от инфекциозното отделение, АГО, детско, очно, УНГ и вътрешните отделения с различни други диагнози.

Броят на извършените процедури е 24 400 и също е по-висок в сравнение с предходната 2017 г., допълва д-р Акиванова.

Средният престой в отделението през м.г. е бил 7,16 дни, а използваемостта му- близо 70%, уточни още д-р Акиванова.

В ОФРМ се работи общо по 9 клинични пътеки, като най- масовите са Физикална терапия и рехабилитация на централната нервна система, Физикална терапия и рехабилитация на периферната нервна система и Физикална терапия и рехабилитация на опорно- двигателния апарат.

Отделението разполага с болнични стаи и обособен сектор по електросветлолечение, който разполага с модерни апарати за магнитно поле, инхалационна терапия, лазертерапия и нискочестотни, средночестотни и високочестотни токове, инфрачервени и ултравиолетови лъчи, както и кинезитерапевтичен сектор, който включва функционален кабинет, салон по лечебна физкултура, кабинети за трудотерапия, парафинолечение, лечебен масаж, за криотерапия (лечение с лед).

Отделението е обзаведено на съвременно ниво, като постепенно се подсигурява с нова апаратура, която увеличава възможностите за медицински услуги. В него работят двама лекари със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“, четирима рехабилитатори, двама кинезитерапевти, три медицински сестри, един масажист и три санитарки.

За разлика от рехабилитационните центрове и клиники, в горнооряховската болница се извършва ранна рехабилитация още в острите стадии на заболяванията.

Принципът, който спазва в своята работа д-р Акиванова, е сентенцията на Файол: „Болница, в която над общите интереси доминират груповите и индивидуални интереси на началник отделенията, е обречена на гибел.“

Информация и снимки: МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица