1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

За Горна Оряховица 28 май е ден за почит и преклонение пред паметта на героите

DSC 0007С поднасяне на венци и цветя пред паметниците в центъра на града започна Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. Всяка година на 28 май горнооряховчани почитат загиналите във войните свои съграждани. На този ден през 1876 г. в центъра на Горна Оряховица е обесен Георги Измирлиев – Македончето, който е бил помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание. 25-годишният революционер сам слага примката на шията и си увисва на бесилото с думите „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството”. Днес тези думи са изписани на паметника на Георги Измирлиев, който е един от символите на Горна Оряховица.

„Нека днес да почетем всички наши герои, да помним и да предаваме тяхното дело на следващите поколения”, каза директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. Венци и цветя бяха поднесени в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев” и пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани от ръководството на Общината, от политически партии, организации, граждани. На почетен караул пред паметниците застанаха учениците от 7 Гвардейски ученически отряд на СУ „Вичо Грънчаров“.

От 14.00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще започне кръглата маса е на тема „Атанас Буров – достойният българин“. Събитието се организира от Инициативен комитет Атанас Буров със съдействието на Община Горна Оряховица.

Денят за почит и преклонение ще завърши с тържествена заря-проверка. Тя ще започне в 21.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица