1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добромир Добрев и министър Николай Нанков откриха обновения парк „Детски кът“

DSC 0868В навечерието на празника на Горна Оряховица бе открит обновения парк „Детски кът“. Обектът е реализиран по проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Лентата на един от най-емблематичните паркове за горнооряховчани прерязаха кметът инж. Добромир Добрев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заедно с областния управител проф. Любомира Попова, председателя на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов и с народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Ганчева и д-р Станислава Стоянова. Всички те пожелаха при откриване на Детския кът, Горна Оряховица да става все по-привлекателно място за живеене.

„За мен е чест точно в навечерието на празничния за Горна Оряховица ден, да открия този емблематичен за нашия град парк. Неописуема радост е след работата през тези 8 месеца, преди които направихме първата копка. Въпреки трудностите, заедно решавахме проблемите. Получи се един от най-добрите паркове в България. Призовавам всички ние да пазим изграденото, защото само така ще можем да му се наслаждаваме по-дълго време. Благодаря на всички, които участваха в изграждането“, обърна се към горнооряховчани кметът инж. Добромир Добрев.

„В навечерието на Празника на Горна Оряховица, убеден съм, че сме на откриването на един от най-смислените обекти, изпълнявани не само в община Горна Оряховица, но и в област Велико Търново и в цялата страна. Подобни обекти превръщат нашите градове в привлекателни места за живеене. Убеден съм, че тази красива инфраструктура, този уникален парк ще бъде поддържан по най-добрия начин и от Общината, и от вас като ползватели на прекрасната зелена система. Почти 20 млн. лв., част от които са и за този парк, се внесоха по нашата Оперативна програма за община Горна Оряховица. Адмирации към общинското ръководство и лично към кмета, тъй като вече почти 70% от тях са усвоени, и то по качествен начин – образователна инфраструктура, тече ремонтът на градския площад... Горна Оряховица с всеки изминал ден с помощта на държавата и много адекватната политика на общинското ръководство става един чудесен град за живеене. Убеден съм, че всеки от вас вижда това ежедневно. Приключваме тази година с ремонта на макар и малък участък от пътя за Велико Търново през Арбанаси, ще довършим и Самоводене – Ресен, така че хубави времена предстоят за общината и областта. С добри чувства и високо вдигната глава идваме в Горна Оряховица, защото това, което сме поели като ангажимент, го правим“, каза и министър Нанков, пожелавайки на добър час на новоизградения обект.

„Именно заради добрата работа на местната власт и координацията с МРРБ Община Горна Оряховица ще има възможността да реализира проекти по ОП „Региони в растеж“ на стойност 19 млн. лв. 12 млн. лв. вече са подписани и се изпълняват. Благодаря на министър Нанков за неговата всеотдайност, той, заедно с неговата администрация и с Община Горна Оряховица, имат съществен принос за реализирането на този проект. Убеден съм, че с подобен подход, с неща, които подобряват средата за живеене, ще дадем възможност действително да вървим напред. Ако нямаме тази европейска солидарност, няма да се получи подкрепата, бързият растеж във всички области и сфери“, обърна се към горнооряховчани и към общинското ръководство народният представител Цветан Цветанов.

Парк „Детски кът“ заема площ от 53 дка –зелени площи, детски и спортни площадки. След модернизирането му, обликът на едно от най-предпочитаните от горноооряховчани места за отдих, придоби изцяло нов облик. В парка се оформи мрежа от главни, второстепенни и обиколна алеи. Обособени са зона за разходки и социални контакти, зона за пикник и зона за активен отдих. В центъра на обновения парк е оформена площадка с фонтан, около който са разположени места за сядане. Изградени са детски площадки, комбинирано игрище, площадка за скейтборд, площадка с уреди за обща физическа подготовка, площадка с фитнес-съоръжения, а също и детска сцена. Съществуващите здрави дървета са запазени. Освен тях са засадени още нови декоративни храсти и дървета с красив цъфтеж. Посетителите на реконструирания парк вече се радват и на красивите новозасадени цветя и декоративни треви. Поливането на зелените площи се извършва чрез автоматизирана поливна система, чието захранване е осигурено от четири вкопани резервоара, които се пълнят с дъждовни отпадъчни води от отводнителните улеи, а при недостиг - допълването им е осигурено от водоснабдителната мрежа. Монтирано е енергоспестяващо парково осветление и е изградена система за видеонаблюдение.

Строително-монтажните работи на обекта са изпълнени от „Билдинг Комфорт“ ЕООД, гр.София. Фирмата е избрана чрез процедура за обществена поръчка. Реконструираният парк „Детски кът“ е един от обектите по проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е малко над 5,6 млн. лв. Освен този обект в рамките на инфраструктурния проект се модернизира и площад „Георги Измирлиев“ и се изгради кръгово кръстовище за безконфликтно преминаване на превозните средства и подобряване движението на пешеходците в централната част на града.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица